Ekonomi

ATO Başkanı Gürsel Baran: Siber güvenlik hattımızı güçlü tutmalıyız

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, dijitalleşmenin sağladığı kolaylıkların yanı sıra bazı tehditleri de içerdiğini, dijital ortama taşınan her sistemin beraberinde yeni ve önemli şeyler getirdiğini belirtti. güvenlik risklerini dile getirerek, “Ekonomik ve siyasi bağımsızlığımızın devamı için siber güvenlik hattımızı sağlam tutmalıyız.” dedi.

Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ankara Valiliği iş birliğinde gerçekleştirilen “Sertifikalı Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Analisti Eğitimi” Sertifika Töreni ve Konferansı Siber Güvenlik Kümelenmesi ve Ankara Kalkınma Ajansı, Ankara Ticaret Odası ev sahipliğinde düzenlendi. .

ATO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen törenin açılış konuşmalarını Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet yaptı. Şimşek.

ATO Başkanı Gürsel Baran, dijitalleşmenin artık her alanda büyük bir değişime yol açtığını, ekonominin ve toplumun geleceğini şekillendiren değerli bir faktör olduğunu belirterek, “Yeniliği, gelişmeyi ve ilerlemeyi teşvik ederek hayatı kolaylaştıran, verimliliği artıran dijitalleşme” dedi. ve rekabet edebilirlik, bazı kolaylıklar sağladığı gibi tehditleri de içermektedir. Dijital ortama taşınan her sistem, yeni ve önemli güvenlik risklerini de beraberinde getirir. Siber tehditler, kritik hizmetleri sağlayan sistemler için siber savaş riski oluşturmaktadır. risk, ülkelerin varlıklarını korumanın yanı sıra dijital altyapılarını ve verilerini de korumalarını zorunlu kılmaktadır.Öncelikle vatan Savunma denilince akla sadece fiziki sınır koruması ve savunması gelmektedir.Zamanın değişmesiyle birlikte siber güvenlik de önem kazanmıştır. Ağların, cihazların, uygulamaların, sistemlerin ve bilgilerin siber tehditlerden korunması uygulaması olan ve ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası haline gelen siber güvenlik, dijital sınırımızın kritik bir parçasıdır, yani , kritik güvenlik. Bilgilerimizin güvenliği açısından önemlidir. “Özetle ekonomik ve siyasi bağımsızlığımızın devamı için siber güvenlik hattımızı güçlü tutmalıyız” dedi.

“Siber askerler”

Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Analist Eğitimi programının Türkiye’nin siber güvenlik alanında gelişime yönelik ortaya koyduğu vizyon doğrultusunda yürütülen önemli çalışmalardan biri olduğunu belirten Baran, eğitimin gençlerin donanımını artırdığını belirtti. siber güvenlik alanında yeni ve nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine katkıda bulunmaktadır. Baran, “Bu altın eğitimlerle yeni siber askerler kazandık. Eğitim programına katılan herkesi tebrik ediyorum. Burada öğrendiğiniz bilgilerle geleceğimizin güvenliğini sağlayan duvara bir taş daha yerleştirdiniz. Bu, Taş çok değerli. Ülkemiz coğrafi konumu ve siber saldırı riskinin yüksek olması nedeniyle her zaman mercek altında.” “Bu savunma cephesinde gerekli bilgiye sahip olmak ve onu kullanmak da çok değerli. Yani burada alacağınız eğitim, bilgi ve donanımla ülkemize çok büyük hizmetler yapmış olacaksınız” dedi.

Siber dünyanın zararlarına karşı önlem alacağız

Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, konuşmasında internetin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldiğini belirterek, ilk zamanlarda kötü niyetli saldırıları önlemek için interneti yasaklama yönteminin tercih edildiğini belirtti. Yasaklamaların saldırıları önlemede etkili bir çözüm olmadığını kaydeden Şeker, “Çünkü buradaki en zayıf halka insandır. Yani insanın olduğu bir yerde ne kadar yasaklarsanız yasaklayın bunu engelleyemezsiniz. İhtiyacımız var.” İnsanların olduğu yerde önlem almak. Dolayısıyla burada dijital dünyanın, siber mühendisliğin, siber dünyanın etkileri de beraberinde geliyor “Faydalarını kullanacağız ama zararlarına karşı da önlem alacağız. Bu sadece bizim için geçerli değil. Artık tüm dünyada savaş alanı olarak ilan edildi” dedi.

Ülkemizin geleceğine önemli bir yatırım yaptık

Kalkınma Ajansları Genel Müdürü Ahmet Şimşek konuşmasında, eğitim almaya hak kazanan 64 öğrencinin hayatına önemli bir dokunuş yaptıklarına inandıklarını belirterek, “Ülkemizin geleceğine değerli bir yatırım yaptığımızı düşünüyorum. En büyük sermayemiz ve geleceğimiz elbette halkımız ve gençlerimizdir. Siber saldırılara en açık olan ülkemiz.” En çok etkilenen ülkeler arasında beşinci sırada yer alıyor. Siber güvenlik harcamalarının 2024 yılında 150 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünya çapında siber güvenlik uzmanlarına olan ihtiyacın son 5 yılda yüzde 700 arttığı belirlenirken, siber güvenlik uzmanlığı da sadece siber güvenlik değil en parlak meslekler arasında yer alıyor. gelecek ama aynı zamanda bugün. “Önümüzdeki 5 yıl içinde dünyada 3 milyon, Türkiye’de 20 bin siber güvenlik uzmanına ihtiyaç olacak” dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi’nin “Sertifikalı Siber Güvenlik Operasyon Merkezi Analisti Eğitimi”ni başarıyla tamamlayan öğrencilere sertifikaları takdim edildi.

Programa, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Lider Yardımcısı Prof. Dr. İhsan Kaya, Savunma Sanayii Daire Başkanı Ahmet Bahadır Bülbül, Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi Genel Koordinatörü Alpaslan Kesici, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Vekili Emine Doğrukök ve Türkiye’de faaliyet gösteren firmaların temsilcileri katıldı. savunma sanayi ve siber güvenlik alanı katıldı. – ANKARA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu