5-7 yaş arasında, okula bile başlamamış çocukların cep telefonu kullanma oranına çok şaşıracaksınız
Cep telefonu kullanmanın, küçük çocuklar için “tehlikeli” bulunduğu dönemler geride mi kalıyor? Okul çağına henüz girmiş olan 5-7 yaş çocuklarının önemli bir bölümünün artık cep telefonu kullandığı ortaya çıktı.
İngiltere’nin BTK’sı diyebileceğimiz telekomünikasyon düzenleyici kurumu Ofcom, 5-7 yaş seviyesindeki çocukların dörtte birinin artık cep telefonu kullandığını tespit etti. Bu önemli bir oran. Elbette ellerinde telefonla gezen küçük çocukların sayısı arttıkça, onlarda telefon görüp isteyecek çocukların sayısı da artacağı gibi, diğer velilerin de bu “normalleşmeye” katılmayı kabul edeceğini tahmin etmek zor değil. Yani yakında bu oranın hızla yükselmesini bekleyebiliriz.
Tabletlerde oran çok daha yüksek
Araştırmaya göre, çocukların %76’sının tablet kullandığı anlaşılıyor. Bu anlaşılır bir durum çünkü tabletler artık küçük çocuklar için çok önemli bir eğitim aracı. Hatta araştırmanın yapıldığı İngiltere’de devlet okullarda tabletli eğitim yapılmasını destekliyor.
5-7 yaş arasındaki çocukların sosyal medya kullanımı ise geçen sene %30 iken bu yıl oranın %38’e çıktığı tespit edilmiş. Birkaç sene içinde, çocukların yarısından fazlasının sosyal medya kullanıcısı olacağını öngörmek zor değil. Uygulamalara göre bakarsak: WhatsApp kullanımı yüzde 29’dan yüzde 37’ye; TikTok yüzde 25’ten yüzde 30’a; Instagram ise yüzde 14’ten yüzde 22’ye yükselmiş.
Ebeveyn gözetimi olmadan sosyal medya kullanımı
Aynı yaş grubunda online oyunlara katılım da, %34’den %41’e yükselmiş. Şiddet içeren FPS oyunlara olan ilgi ise %10’dan %15’e çıkmış. Daha ürkütücü olan ise, sosyal medya kullanıcısı küçük çocukların %32’sinin ebeveyn gözetimi olmadan sosyal medyada gezinmesi.
Ofcom şimdi küçük çocukları dijital dünyanın tehlikelerinden korumak üzere yeni yönetmelikler ve uygulamalar üzerinde çalışıyor ama ebeveynler çoktan savaş alanını terk etmiş ve çocukları cep telefonlarıyla yalnız bırakmayı kabullenmiş görünüyorlar.
haber-silvan.com.tr