Haber

Turhal Antimon Madeninde İşten Çıkarılan İşçiler Protesto Başlattı

CEYLAN SAĞLAM

Tokat’ın Turhal ilçesinde 2016 yılında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) devredilen Türkiye’nin ilk antimon madeninde küçülme nedeniyle 31 işçi işten çıkarıldı. İşçilerden 5’i geri dönerken, kalan 26 işçiden 3’ü ise fabrikaya gitti. işyerinin çatısına çıkarak eylem başlattı. Bir personel, “Bu köyde üç mezarlık var. Alt katta dedem yatıyor, bir tarafta amcam yatıyor. Bir tarafta amcası yatıyor. Diğer tarafta dedesi yatıyor. Neden? Kiminde beyin tümörü var, kiminde beyin tümörü var” dedi. akciğer kanseri… Merhamet yok. Belki “Başımıza bir şey gelse bu şirket bizim için çalışır. Artık 80 kişiyi yönetemiyor” tepkisini gösterdi. Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çeltek Şube Başkanı Cemil İnanç, Anka Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada, “31’i ‘küçüleceğiz’ bahanesiyle işten çıkarıldı. 5 kişi yeniden işe alındı, 26 kişi işsiz kaldı. Cumhuriyet’ten daha eski olan madende 26 personel görev yaparak, “Cumhuriyet’in 100’üncü yılında işsiz kaldı” dedi.

Tokat’ın Turhal ilçesinde, Türkiye’nin ilk antimon madeni olarak bilinen ve Koza Holding’e bağlı Özdemir Antimon Madencilik tarafından işletilen ancak 15 Temmuz darbe girişiminin ardından TMSF’ye devredilen madende işçiler işten çıkarıldı.

TMSF’ye devredildikten sonra işçi sayısı 180’den 82’ye düşürülürken, faal durumdaki 3 madenin de kapatıldığı belirtildi.

82 işçiden 31’i “küçülme” gerekçesiyle işten çıkarıldı, ardından 5 işçi geri işe alındı. 26 işsiz işçiden 3’ü bugün maden işletmesinin çatısına çıkarak eylem başlattı. CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz protestocu işçilerle konuştu.

“BELKİ BAŞIMIZA BİR ŞEY GELİR VE BU ŞİRKET BİZİM İÇİN ÇALIŞIR”

İşçilerden Mehmet Yörür, yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Sağlık sorunum yok vekilim çok şükür. Kulaklarım duymuyor, psikiyatrik tedavi görüyorum. Sondajda gürültü vardı, gece gündüz çalıştık. Burada zor günler yaşadık. bu şirket çalışsın diye iç çamaşırlarımıza kadar ıslandık, çok çalıştık, kırılmadım, dedem burada görev yaptı, babam da burada görev yaptı, ben de buranın hizmetkarıyım, keşke o zaman müdür söyleseydi.

Bu köyde üç mezarlık bulunmaktadır. Dedem aşağıda yatıyor, amcam bir tarafta yatıyor. Bir tarafta arkadaşın amcası yatıyor. Bir tarafta dedesi yatıyor. Neden? Bazılarının beyin tümörü vardı, bazılarının akciğer kanseri. Çocukluk arkadaşımın babasının inlemelerini duyabiliyordum. Merhamet yok. Belki başımıza bir şey gelir ve bu şirket bizim için çalışır. Anlaşılan artık 80 kişiyi idare edemeyecekmiş… Çalışan fırınları stoklayıp kapatmış. İşçi sayısını azalttı.

Bir adam tok olmasaydı buraya gelir miydi? Ekmeğine ihanet etmeseydi buraya gelir miydi? Burayı yönetin… Ekmeğimize sahip çıkıyoruz. Atanmadın, seçildin. “Bu tayin edilmiş kişiler ne Allah’ı bilirler, ne de kitabı.”

CHP’li DURMAZ, ÇATIDA PROTESTO EDEN İŞÇİLERİ İKNA ETMEYE ÇALIŞTI

Kadim Durmaz şunları söyledi.

“İçinde bulunduğunuz durum hepimizin yüreğini acıtıyor. Şunu söyleyeyim. Biz kaygılıyız yani bulunduğunuz yer çok eski. Biliyorum ki geçiminiz üzüntünüzde. Kurallar kesinlik kazanmadan TMSF’nin elindedir ve insanların geçim kaynağının elinden alınmasını tasvip etmiyorum.” “Yapmıyorum. Saçınızın bir teline zarar gelse daha çok üzülürdük.”

“Cumhuriyet’in 100’üncü Yılında Madende Çalışan CUMHURİYET YAŞINDAN 26 İŞÇİ İŞSİZ KALDI”

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven, ANKA Haber Ajansı’na şu bilgileri verdi:

“Burası Almanların işlettiği, Atatürk’ün talimatıyla Diyarbakırlı işadamı İrfan Özdemir tarafından işletilen ve Kurtuluş Savaşı sırasında kapalı kalan maden olacak. 1960’lı ve 1970’li yıllarda burada 800 kişi yer altında çalışıyordu. Daha sonra Koza Holding’e devredilen maden, 2016 yılından itibaren faaliyet göstermektedir. Daha sonra kayyum atanarak TMSF’ye devredilmiştir. Burada iş kazasında 1 kişi hayatını kaybetmiştir. TMSF’ye devredildikten sonra mevcut çalışan 3 maden kapatılmıştır. İşçi sayısı 180’den 82’ye düşürüldü. Bugün ‘küçüleceğiz’ bahanesiyle 31 işçi işten çıkarıldı. 5 kişi yeniden işe alındı, 26 kişi işsiz kaldı. Cumhuriyet’ten daha eski olan madende çalışan 26 işçi, Cumhuriyetin 100. yılında işsiz kaldı. İşsiz kalan personeller arasında şu anda Mehmet Yörür, Gökhan Yörür ve İnanç Kaya da bulunuyor. Çatıda protesto gösterisi yapan “Buradaki görevden almanın amacı TMSF’nin maden işletmesini tasfiye etmek mi? Başımıza ne geldiyse atanmış kişiden geldi.”

Edinilen bilgiye göre Tokat Valisi Numan Hatipoğlu olay yerine çalışanların yanına gitti. İşçiler çatıda eylemlerine devam ediyor.

haberciftlikkoy.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu