Yapay Zeka Nükleer Bombayla Dünyanın Sonunu Getirmeyecek – Webtekno
Yapay zeka teknolojisinin kullanımının sınırlandırılması ve teknolojinin kurallar çerçevesinde devamının sağlanması uzmanlar tarafından konuşulmaktadır. Hatta bu konuda yüzlerce iş insanını kapsayan bir deklarasyon da imza aşamasında.
Yapay zekanın insanlara neler yapabileceğini konu alan dizi ve filmler şimdiden sinema sektörünü domine etmeye başladı. Son olarak yapay zeka ile insan ırkı arasındaki savaşı ele alan The Creator, vizyon tarihini bekliyor. Öte yandan daha geçen gün ABD ordusunun yapay zeka tabanlı insansız hava aracının operatörünü öldürdüğü iddialarını duyduk.
Yapay zeka insanlığın sonunu getirecek ama nükleer bombayla değil
Yapay zeka konusundaki telaş son aylarda zirveye ulaştı. Sadece bu hafta, 300’den fazla kesici kafa, yapay zekanın insan neslinin yok olmasına yol açabileceğini ve bunun “pandemiler ve nükleer savaş”Ciddiye alınması gerektiğine dair bir uyarı mektubu yayınlamıştı.
“Yapay Zeka Kıyamet Günü”Gibi ifadeler, robotların kontrolü ele alacağı bir bilim kurgu sinemasını çağrıştırıyor, Peki böyle bir senaryo gerçekten mümkün mü?
Uzmanlar, AI güdümlü bir kıyamet günü senaryosunun daha uzun vadeli ve daha az sinematik olabileceğini söylüyor. Örneğin, yapay zeka bir nükleer bomba patlamasına değil, toplumun temel alanlarında bir aksamaya neden olabilir.
Jessica Newman, California Üniversitesi, Berkeley Yapay Zeka Güvenlik Girişimi Direktörükonuya gelince, “Yapay zekanın kötülüğe dönüştüğüne veya yapay zekanın bir tür kötü niyetli arzuya sahip olduğuna dair herhangi bir endişe olduğunu düşünmüyorum”söz konusu.
Bunun yerine Newman, tehlikenin çok daha kolay bir şeyden kaynaklandığını söyledi. Yapay zeka savurgan şeyler yapmaya programlanabilir veya toplum, doğası gereği yanlış olan yapay zeka sistemleri tarafından harcanabilir.
Uzmanlar kötü niyetli yanlış bilgi, cinsiyet eşitsizliği, önyargıVe ırkçılıktemelde toplumun ahlakına büyük zararlar verebileceğini söylüyor.
Bunların yanı sıra Newman, teknoloji şirketlerinin birbirleriyle rekabet edebilmek için yapay zekayı işlerine uygulamayı savunarak bir nevi silahlanma yarışına girdiğini ve büyük bir fırtına yarattığını ifade etti.
Aslında, yapay zeka teknolojileri on yıllardır ortalıkta dolaşıyor, ancak ChatGPT gibi dil öğrenme modellerinin ana akıma girme hızı da uzun süredir devam eden telaşı artırdı.
harranhaber.xyz